Sunday, April 17, 2011

KEHIDUPAN LEPAS KAHWIN

Hah?! Belum… I belum kahwin lagi. Kalau I dah kahwin takleh dah la nak berangankan kehidupan lepas kahwin ni – harus la lalui dengan tabah. Haha sebelum kahwin la nak berangan, kan?

Selain dari menjenguk blog sendiri, blog lain yang sering menjadi tatapan ialah AyzaStudyo.com and Topsturvymum.blogspot.com. ada jugak satu lagi I selalu jengah tapi tak berapa minat sebab pemiliknya gaya kedekut ilmu jadi ku pandang juga lah walau dengan sebelah mata. (Hehehe tah pape tah. Ade ke dia kisah ko jengah blog dia ke tak ke? Mengon* kamu nih.)

Sebab musabab yang menyebabkan kedua-dua blog di atas menjuarai carta ialah… dorang tak kedekut ilmu dan dorang buat benda yang marvelous i.e. mengait, melukis, menjahit dan memasak. Semua-semua pun seni dan I sangat gilakan seni. Walaupun takde lah pernah menang pertandingan yang best best tapi selalu juga dapat markah tinggi dalam kelas seni dulu ^__^

I minat dengan semua benda yang dorang buat walaupun sendiri nak buat rasa tak sempat. Lagi satu I berangan jua nak bermastautin kat oversea. Macam syok best seronok lah. Ok walaupun macam haru je tak dapat balik rumah tiap-tiap minggu, tapi jalan banyak kan pemandangan kita jadi luas. Allah suruh kita jalan dan pandang apa yang ada di atas muka bumi ni dan ambil pengajaran. Duduk tak payah jauh-jauh sangat pun takpe. Kot-kot dapat jadi PTD di hantar pergi Indonesia pun bagus juga ya ├čtetibe pandai speaking indo pulak tu.

Kenapa lah tiba-tiba ada pemikiran nak duduk oversea ni?

·         Taklah tetibe sangat, dari kecik dah ada pemikiran camni rasanya.
·         Tah la. Oversea tu macam best je.
·         I ni darah A. dulu, cikgu bio I kata darah A ni kebanyakannya omputih je (feeling macam ada keturunan British tetibe) ceh perasan!
·         Rasa nak duduk Paris – suka fesyen!
·         Rasa nak duduk Turki – nak mengait guna benang-benang cantik gila, nak belajar Ebru (folk art – baru nak google benda tu nanti).
·         Rasa nak duduk Aussie – nak tengok Disneyland Gold Coast etc hari-hari.
·         Rasa nak duduk brunei – takde arak, rasa suci je.
·         Rasa nak tengok Mekah & Madinah – takde plak feeling nak duduk situ eh? I tak tahan panas, kulit merah-merah sakit pulak tu. Bila nak hilang sensitive ni tak tahu la.

 Tapi, dalam banyak-banyak tu, I jugak sangat cintakan Malaysia ini. Kalau ada yang kutuk Malaysia, especially kalau dia orang Malaysia, I rasa nak bako je dia!

Bayangkan la kalau dapat duduk Malaysia yang tercinta ni dan tiap-tiap tahun boleh terbang merata-rata tengok tempat orang, seronok kan? Bayangkan lah dulu. Afdlin Shauki kata tanpa keberanian mimpi takkan jadi kenyataan

Berani bermimpi pun jadilah. 1st step. Next, we’ll see what we can do.

Saturday, April 16, 2011

! Bridegroom tak mampu nak cari duit bayar HANTARAN anak dara sekarag ni ¡

Perasan atau tidak, bride millennium ni paling sikit duit hantarannya RM10, 000.00 hmmm mahal betul belanja hantaran. Orang biasa macam kita tak patut compare belanja hantaran kahwin dengan artis. Walaupun artis keluar duit banyak untuk belanja hantaran, benda-benda lain macam pelamin and baju nikah sanding dorang kan sponsored. So, why we bothered asked and then “hui… mahalnya belanja hantaran…” memang takkan sama la dik non. Depa tu artis, hang orang kebanyakan. Kadang tu nak tergelak juga. Artis tu kan orang kebanyakan juga? Bukan kerabat diraja, right? Yelah walaupun ramai artis kahwin dengan Datuk Dato’ Tan Sri Dato’ Seri dsb tapi for me they all still orang biasa cam kita.

Kenapa ye? Kenapa mahal sangat?

Tahun lepas my lecturer kahwinkan anak sedara dia. Perempuan tu doctor. Husband dia pun doctor juga. Tahu hantaran dia berapa? RM3000 sahaja. Kami yang dok dengar dia cerita terasa macam dush3 nak lempang diri sendiri. Tak malu. I grad pun dak lagi dok berangan la nak hantaran sampai RM10,000. Lecturer tu cerita la father bride tu mintak hantaran up sikit since anak dara dia doctor so lecturer tu up la SIKIT. I mean, SIKIT betul. RM500 je. Dia naikkan jadi RM3500. ^___^ lawak pun ye. Walaupun camtu, betul juga kata dia. “Saya nak kahwinkan anak sedara saya, bukan nak jual dia. Nak buat apa hantaran mahal-mahal? Lepas kahwin nak makan apa, pasir?”

Nabi ada berpesan kat kita, sebaik-baik perempuan adalah yang murah maharnya. Kita kahwin sebenarnya dah ada mahar. Yang ikut negeri tu. Macam I orang Selangor, mahal sikit la dari negeri lain, RM300. ((Sama je anak dara dengan janda ;p))

Tapi, apa pun, dalam Islam kita dibenarkan ikut adat. Hukum dalam Islam pun ada consider adat (‘uruf) so tak salah la kan kalau hantaran i.e. belanja kahwin tu ikut ‘harga semasa’. Cuma, masalahnya sekarang ni kita lebihkan adat bukan agama. Bila belanja kahwin membebankan bakal pengantin, tu kan tak patut? Arghhh…

Satu lagi, betul ke yang duit hantaran tu kena bagi parents? Tu belanja kahwin eh? Family I duit hantaran ni pengantin perempuan punya. Parents dapat duit lain, yang tetamu datang pastu sebelum balik tu kan dorang salam dengan parents sambil hulur duit. Tu duit parents la, kan? Jadi kenapa ada parents-parents yang sibuk nak letak belanja hantaran mahal gila. I betul-betul tak faham pasal ni.

Tu baru isu parents. Belum makcik-makcik yang kepoci lagi. Kalau ada pulak makcik-makcik stail ni ikut menyemak masuk campur masa pihak-pihak bincang harga hantaran (masa bertunang la ni), lagi naya.

Ada la aritu I cakap nak kahwin bla bla bla… last-last father I cakap camni “senang-senang kumpul 4 5 ribu, tunang, nikah terus, senang.” Wow! Hehe brilliant sungguh idea tersebut. Walaupun dengar macam best dan nampak macam senang je nak buat, I don’t really believe that can happen in my family ^__^ bukan apa, kami ni memang la sempoi je kalau nak ikutkan. Tapi, sedara kita kan ramai. Takkan kahwin tak buat kenduri. Dan kenduri pulak tu takkan tak jemput orang kampung? Kalau tak jemput, mengamuk la makcik-makcik I yang tersayang tu. Karang timbul skandal I ni dah berisi ke nak kahwin cepat sangat buat majlis ala kadar saja? Walaupun sunat kahwin dan tak payah heboh-heboh seantero dunia tapi kia tak patut menimbulkan syakwasangka orang. So better I kumpul duit dan kahwin dengan adat dan sama macam mana orang lain kahwin.

Dan kahwin ni bukannya cerita AKU dan DIA sahaja. Tapi ia melibatkan family kedua-dua pihak. Harus la tanya bila yang sana free, bila yang sini free, nak buat majlis di mana dsb…

OK, last but not least…

Kalau bridegroom-to-be tu mampu pun, mungkin perbelanjaan lepas kahwin tu yang lebih patut dirisaukan. Most of the time, bila orang tanya “bila ko nak kahwin?” I selalu jawab, “takde duit”. Afterwards, maybe I should say “belum rezeki lagi,”. Sebab apa yang kita sebut tu kan DOA? Jadi, patut la I ni tak kahwin kahwin lagi kan. Asyik dok sebut takde duit je. Betul-betul la I takde duit. Isk3… 

Friday, April 15, 2011

I FANCY ABOUT…

I have been going around every single page (though i'm yet to finish them) polkadotbride.com and I'm in love with English wedding!

I LOVE English wedding – the style – the preparation – the event. I love most part of it except what they wrote in the invitation card. Ada ke kahwin mintak orang belikan itu ini. Tak malu ke? (^o^)

Apart from that, I love them all.

I love the bride wedding gown and heels. It is always simple, sexy and stunning.










I love the cards. I always find them exclusive and special – though I don’t like the stuff they wrote there but I do like the decoration-so much.



I love the event that will always be simple yet meaningful.
 



I love the cakes decoration. It always looks delicious and yummy!









all of them are from polkadotbride.com OH i'm sooo in love...!www.polkadotbride.com



On the other hand, in Malay wedding, my favorite item would be the hantaran and pelamin. (Item ke tu? hehe) I always feel that when the hantaran is attractive, the wedding would be wonderful. I don’t really know why but I do feel so. I always attracted to shimmering and sparkling things – although I do NOT wear them. Personally, I think a wedding is grand when they use dazzling colors like gold and silver. I especially like silver.

The reason might be because that is a WEDDING. You don’t get married once a year or once in 5 years. It is once in a lifetime. Generally, people get married once. So wedding is a day in which it will be a historical day for you. Hence you don’t want to get married ala kadar or like biasa-biasa saja.

However, please be remembered that Prophet Muhammad s.a.w. reminds us to be considerate and not to waste and spend over and above what we can afford to. Membazir tu kawan syaitan. But he also said that when you get married, announce to the people (orang kampong) so that there is no suspicion. Therefore, you still have to hold kenduri, however simple it should be, within your means.

I’m yet to get married and I don’t think I can get married within my means. I do think that Malay nowadays can no longer hold kenduri sederhana sahaja mainly because the wedding itself is expensive and the custom added to the expensiveness of the kenduri. As a bride-to-be, I always look the budget in these categories;

1)  hantaran,
2)   baju (that includes the entire things interrelated with it like andam, accessories and what not),
3)      pelamin (incuded flower girl la kalau nak – my sister buat anyway),
4)      guest souvenir, and
5)      catering (the meal, tent and bla bla bla).

Goods needed for wedding are expensive, and that is understood since goods price are following the market value – so there’s nothing much I can complained. But I do want to complain about make-up thingy and catering. Since we don’t have time to do rewang like what our nenek moyang used to do so, there goes our money – wasted right? (I do feel it that way). As far as I remember, when my cousin Kak Ida got married, I am around 5 years old. I remembered that there was no catering – biasa la orang kampong kan rewang, and she paid nothing for her hantaran – that time kita buat sendiri je, biasanya makcik-makcik yang terer buat gubahan la buat (my mom included – she’s the best), and the guest goody bags? There’s no such thing because everyone was attending the rewang so everyone got berkat when they go back home. 

What a lovely wedding, right? I think she spend only around RM5000 OR LESS to buy all the things needed and to pay for the rented wedding dress and andam. At that time, bride always wore songket. I don’t think they can get married without songket, don’t you think? Haha. Today we wear whatever we like as long as it is fancier and glamorous from anybody else in the kenduri. Well, we call bride and bridegroom king of the day kan.

What the h*ll? Why am I complaining?
For that very reason – have no money sedang mengumpul fund but wanna get married ASAP, boleh? huhu. Can I demand for a trouble-free undemanding easy simple uncomplicated wedding?
                                                                                                                                                                                             
Am I forgetting something? I think I do! Bridegroom tak mampu nak cari duit bayar HANTARAN anak dara sekarag ni. Setahu I la kan, gadis semasa, kalau yang lepasan U tu, paling murah 10, 000 ringit Malaysia. Yang tu degree. Kalau Master ke PHD ke cemana la pulak ye? Motif sebut paling murah? Adoi macam barang dagangan pulak rasanya diriku ini. Isk… Kerja 5 tahun pun tak tentu boleh kumpul banyak tu kan? Thinking of arguing about this in the next entry. Apehal lak nak ARGUE – mentang-mentang budak law ek